Este oficial. In Grecia 2016 nu mai intra imigranti!

Desi nici in 2015, cand Grecia a fost tranzitata de o multime de refugiati, zonele turistice nu au fost deloc afectate, in 2016 situatia este si mai clara: Nu mai intra imigranti !

Acest fapt este consecinta acordului dintre Uniunea Europeana si Turcia prin care Turcia primeste 6 miliarde de euro ca sa primeasca inapoi putinii imigranti aflati acum pe cateva insule grecesti si mai ales ca sa nu-i lase pe altii sa treaca din Turcia in Grecia.

Cele 6 miliarde de euro nu sant neparat un cadou facut Turciei, ci reprezinta o suma necesara pentru intretinerea pe teritoriulul Turciei a refugiatilor sirieni si din alte tari si pentru a-i opri pe cei care ar dori sa plece spre occident

            Pentru persoanele informate, a fost clar ca in 2015 Turcia a tolerat trecerea ilegala a frontierei sale in Grecia de catre refugiati. Dovada zecile de magazine de pe coasta turceasca ce vindeau fara oprelisti barci cu motor si veste de salvare pentru emigranti. Acum, aceste magazine au fost inchise de catre politia turca care a inceput sa supravegheze propria frontiera si sa impiedice orice tentativa de trecere a acesteia.

            Mai mult, de la sfarsitul lunii martie au inceput sa fie returnati in Turcia imigrantii aflati pe insula Lesbos ( situata la 3 kilometri de coasta Turciei si care era destinatia favorita a refugiatilor).

            Ce contine in principiu acordul UE-Turcia? Esenta este urmatoarea:

1.-Nici un emigrant nu va mai intra in Grecia catre vestul europei

2.-Emigrantii aflati deja pe cateva insule grecesti (in principal Lesbos) vor fi returnati Turciei in totalitate, unde vor fi triati. Emigrantii care nu sant sirieni vor ramane in Turcia. Pentru fiecare emigrant sirian returnat in Turcia, UE va acorda azil unui alt refugiat sirian,  in limita a maximum 72.000 persoane. Acestea  vor fi transportate cu avionul in tarile UE dispuse sa ii primeasca.

3.-Nu se vor mai deschide centre pentru refugiati pe teritoriul Greciei, deoarece nu va mai fi permis accesul refugiatilor in aceasta tara iar refugiatii acceptati de UE nu vor mai tranzita Grecia. Selectarea refugiatilor se va face pe teritoriul Turciei iar transportul lor se va face pe cale aeriana.

Turistii care au vizitat Grecia in 2015 stiu ca fluxul de imigranti de anul trecut nu a afectat deloc zonele turistice iar concediul lor s-a desfasurat ca de obicei, in siguranta. Situatia va fi si mai buna in 2016 avand in vedere ca fluxul de refugiati a fost oprit. Mai mult, Grecia este o tara deosebit de sigura, ferita de incidente majore si pentru care turismul reprezinta nu numai un mod de viata ci si o bucurie.